Contact
Gesprek aanvragen
telefoon
085-0824430
Vivian vertelt over de bijzondere ambacht van spinnen en weven

Vivian noemt dat ze een WOPiT’er van het eerste uur is. Een jaar na het ontstaan van WOPiT maakte Vivian kennis met de organisatie. Ze heeft even geclusterd gewoond aan de Schaepmanstraat en is daarna verhuisd naar een eigen plek, waar ze ambulante ondersteuning krijgt vanuit WOPiT. Vivian heeft een actieve rol binnen WOPit, zo speelt ze mee in de WOPiTband, sluit ze met enige regelmaat aan bij de medezeggenschapsraad (Aan Tafel) en doet ze heel actief mee met bijvoorbeeld de Crazy 88 activiteit.

Naast deze activiteiten, besteed Vivian ook graag haar tijd aan onder andere het weven en spinnen. Ze heeft haar eerste spinnenwiel bemachtigd via ruilhandel en noemt dat het spinnen vaak de meditatie van de 21e eeuw wordt genoemd. Ze benoemt dat ze sinds 2010 van de medicatie af is en dat het wolspinnen daar zeker bij geholpen heeft. Dit is haar veel waard, omdat ze zichzelf hierna weer heeft teruggevonden. De repetitieve bewegingen helpen haar om in het hier en nu te blijven. Het levert haar daarnaast op dat ze hierdoor meer ruimte krijgt voor creatieve ideeën. Het spinnen blijft helpend voor haar herstel. Zo geeft ze nu ook een gemotiveerde leerling les bij het Leger des Heils in Beuningen. Door deze kennis te delen en iemand op weg te helpen, voelt Vivian zich nuttig. Ze heeft snel door wie meer talent voor het wolspinnen heeft.

Naast de inmiddels verschillende spinnenwielen die Vivian in haar huis heeft staan, heeft ze ook een groot weefgetouw in de woonkamer. Vivian omschrijft dit als een heus fitness apparaat, omdat dit haar hele lichaam in beweging zet. “Vroeger waren er 5 spinners nodig om een wever aan de gang te houden. De vrouwen sponnen, de mannen weefden. Een weefgetouw opzetten deed je met 4 á 5 mensen. Maar die heb ik niet” grapt Vivian. Ze lost dit daarom op een creatieve manier in haar eentje op, door deurstoppers te gebruiken van de Action.

Vivian gebruikt met name wol van schapen- en alpacavachten. Naast deze soorten wol, kreeg ze eens de vraag om van wel een heel bijzondere vacht een omslagdoek te maken. Namelijk van de vacht van een kat. Dit omslagdoek is een mooi tastbaar aandenken geworden voor de dochter van de eigenaar van deze kat, gezien zij zelf en haar kat op dat moment ernstig ziek waren en zouden komen te overlijden. Vivian heeft met veel ontzag en respect aan dit project gewerkt en vond dit een hele eer. Dit verhaal deelt ze ook op haar eigen website: www.creatiefmetviev.nl
Tijdens ons bezoek kregen we een visitekaartje, met verwijzing naar deze website en mogelijkheden om met haar in contact te komen. Haar enthousiasme en uitgebreide kennis, deelt ze graag met anderen.

Vivian is daarom ook wel eens te vinden op markten. Na een pauze staat de eerstvolgende markt in mei weer gepland. Ze staat hier vooral omdat ze het erg leuk vindt te delen hoe de processen ooit gingen ten opzichte van nu. Het in stand houden van het ambacht kan tegenwoordig wat lastig zijn, door alle mogelijke manieren om snel en goedkoop iets te bestellen. Vivian noemt dat het verschil in kwaliteit vaak wel snel te merken is. “Iets dat ambachtelijk gemaakt is, is kwalitatief vaak stukken beter”. Ze noemt dat er echt verschil zit in de soorten wol die zij gebruikt en de doeken, sjaals, garens, gevilte lappen en andere dingen die zij maakt. Het is daarnaast een bijzonder proces, die Vivian doormaakt vanaf de vacht tot het eindproduct. Zelfs het verven van de wol doet ze op een natuurlijke manier, waarvoor ze natuurlijke kleurstoffen gebruikt, namelijk: wede en meekrap, maar ook voedingsmiddelenkleurstoffen en andere planten uit de natuur. Wede zorgt via de bladeren voor een blauwe kleur en meekrap zorgt na het rooien van de wortels voor een rode kleur. Deze groeien in haar eigen tuin. Vivian vertelt dat de wede op dit moment al in bloei staat. Beide planten zijn uitgestorven in Nederland. De plant die voor een gele verfstof zorgt; Wouw, is minder interessant te noemen omdat je deze kleur ook al kan verkrijgen uit gele uienschillen, boerenwormkruid en andere planten uit de natuur.

We sluiten ons bezoek af met veel nieuwe kennis over deze bijzondere passie en ambacht. En besluiten dat we zeker nog eens terug kunnen komen om hier meer van te zien of meer te horen over de andere passie van Vivian; muziek.

Ik ben erg tevreden over het feit dat ik met de hulp/steun van WOPiT en haar medewerkers mezelf heb kunnen ontwikkelen tot de persoon die ik wil zijn. Het is een wereld van verschil hoe ik binnen kwam bij WOPiT en vervolgens weer weg ging.

Stichting WOPiT heeft als missie het bevorderen van (woon)mogelijkheden voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid en het bevorderen van hun participatie in de maatschappij. De woon- en zorgvisie van Stichting WOPiT is gericht op het zo zelfstandig mogelijk wonen en leven in kleinschalige woonclusters met een gemeenschappelijke ruimte binnen een “huiselijke” sfeer. De begeleiding is gericht op herstel- en participatie.

TriplePro logo
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram