Contact
Gesprek aanvragen
telefoon
085-0824430
Duofiets Geerdinksweg

Hoe waardevol het kan zijn, om weer op de fiets te stappen. 

Romkje, member van de Geerdinksweg, heeft als grote wens om weer te kunnen fietsen. Dit heeft ze een aantal jaar niet meer gedaan, door onder andere problemen met haar zicht en verschillende operaties hieraan. Nu dit achter de rug is, brak het moment aan om weer dingen op te kunnen pakken, zoals het fietsen. Ze vindt het erg belangrijk om weer te gaan fietsen. "Ik wil niet afhankelijk zijn van het vervoer van anderen. Ik wil deze vrijheid weer terug.” Toch is het lastig om na een lange tijd weer zo op de fiets te stappen. Samen werd er nagedacht hoe dit op een laagdrempelige manier toch vormgegeven kan worden.  

Herstelcoach Bauke werd gemotiveerd om hier samen met Romkje mee aan de slag te gaan. Hij noemt: "Ik denk dat beweging goed is voor iedereen. Het maakt niet uit hoe ver, hoe snel, mentaal of fysiek! Als je maar in beweging bent, kom je ergens.” Hij kwam met het idee om hiervoor een duofiets in te zetten. Het fietsen op een duofiets is minder spannend, omdat je het samen kan doen en je je niet hoeft te focussen op het bewaren van je evenwicht. Hij noemt: “Wanneer een member dan tussendoor vertelt dat het fietsen op een duo-fiets haar leuk lijkt, verken ik graag de mogelijkheden. In onze omgeving vond ik dan ook een collega-zorginstelling, die zo vriendelijk was om dit ons te laten proberen.”  
 
Romkje was ook enthousiast. En enkele weken geleden hebben zij deze duofiets mogen lenen. Nu kon de wens van Romkje echt in vervulling worden gebracht. Het was een mooie zonnige dag en hoewel het fietsen eerst even spannend was, werd er daarna vooral genoten! Romkje kan niet wachten om dit nog eens te gaan doen en dit hopelijk in de toekomst uit te bouwen door zelfstandig op de fiets te gaan. Voor nu is deze succeservaring in ieder geval al binnen! 

Bauke kijkt hier tevreden op terug. Hij noemt: "Het was erg gezellig en leuk om te doen. Romkje herhaalt meerdere keren hoeveel lol ze erin had en dat maakt het voor mij dan ook meer dan geslaagd.” Daarnaast is deze ervaring mooi om mee te nemen voor in andere situaties. "Wanneer je open staat voor deze signalen en de wil er is, zijn er altijd wel mogelijkheden te vinden. In dit geval kostte het helemaal niks. Terwijl beleving en ervaring, hoe klein dan ook, onwijs waardevol zijn!” 

Romkje kan ook met een goed gevoel terugkijken. "Ik wilde heel graag naar MS Mode voor een spijkerbroek. Ik wilde ook graag naar de markt. Dit had ik nog helemaal niet gezien na de verbouwing. En ik vond het zo mooi, dat ik de tranen in mijn ogen had staan. Het fietsen heeft mij heel veel plezier opgeleverd. Je telt op deze manier weer mee met de wereld. Je ziet mensen om je heen die ook aan het fietsen zijn. Aan het begin vond ik elke bocht wel doodeng, maar uiteindelijk durfde ik zelf mijn handen even los te laten!” 

Ik ben erg tevreden over het feit dat ik met de hulp/steun van WOPiT en haar medewerkers mezelf heb kunnen ontwikkelen tot de persoon die ik wil zijn. Het is een wereld van verschil hoe ik binnen kwam bij WOPiT en vervolgens weer weg ging.

Stichting WOPiT heeft als missie het bevorderen van (woon)mogelijkheden voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid en het bevorderen van hun participatie in de maatschappij. De woon- en zorgvisie van Stichting WOPiT is gericht op het zo zelfstandig mogelijk wonen en leven in kleinschalige woonclusters met een gemeenschappelijke ruimte binnen een “huiselijke” sfeer. De begeleiding is gericht op herstel- en participatie.

TriplePro logo
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram