Contact
Gesprek aanvragen
telefoon
085-0824430
Koudwaterdip - WOPiT

Ondertussen is na 2 seizoenen de ''koudwaterdip'' bij WOPiT een begrip. Gem en Rens hebben de eerste koudwaterdip georganiseerd op 1 april 2022. Uiteraard is in deze tijd het water nog erg koud, toch kan het enorm goed zijn om dit water op een gecontroleerde manier in te gaan.

De organisatoren van de dip schrijven als volgt;

''Jullie hebben misschien al wel eens van hem gehoord; Wim Hof, ook wel ‘’The Iceman’’. De man die vele ‘’kouderecords’’ op zijn naam heeft staan en ook een methode heeft ontwikkeld die mensen beter bestand zou kunnen maken tegen de kou. De methode die ook een legio aan voordelen zou hebben voor je gezondheid; denk dan aan het versterken van je immuunsysteem, het verminderen van stress en het trainen van je mentale kracht. Een belangrijk deel van zijn methode is dus de blootstelling aan kou en daar willen we mensen voor uitdagen!''

24 maart 2023 was de laatste dip van dit seizoen, en zoals je op de foto's ziet was er een enorme opkomst. Members van verschillende locaties verzamelen zich ietwat kou kleumend op het terrein van het Hulsbeek. Na een korte introductie kleden alle deelnemers zich om en wordt er gestart met een warming up. Uiteindelijk gaat iedereen, in zijn eigen tempo, het water in. De één gaat meteen terug, de ander blijft lang in het water en een enkeling sprint nadien nogmaals het water in. Een prachtig gezicht.

Rens, organisator koudwaterdip:

Ik ben zelf een tijd uit de running geweest door burn-out achtige klachten en had tijd voor mezelf nodig om hiervan te herstellen. Toen kwam ik in deze periode d.m.v. een documentaire in contact met Wim Hof. Hij was op dat moment veel in het nieuws door de vele records die hij behaalde. Ik heb mij toen in hem verdiept en ben toen gewoon eens begonnen met de ademhalingsoefeningen en het koude douchen. Ik merkte direct dat dit invloed had op mijn gemoedstoestand. Ik werd er namelijk rustiger van en kreeg ook direct een boost van energie. Dit deed mijn ogen openen! Ik dacht echt bij mezelf: ‘’wow, dit is geweldig’’. Tijdens de krachtwerkcursus heb ik hier over verteld en sprak ik over de voordelen die het gaf. Gem was hierbij ook aanwezig en zo kwamen wij hierover in gesprek. Gem deed dit namelijk ook of was hier net mee begonnen en zo kwamen we tot het idee om dit ook aan te bieden binnen WOPiT. Het zou namelijk zonde zijn om met zoiets moois, niets te doen.

De eerste keer vond ik persoonlijk best spannend, want je komt toch met iets nieuws en je bent dan toch benieuwd wat mensen hiervan vinden. Het is namelijk ook best een intense ervaring. Gem en ik merkten toch wel direct dat mensen dit erg een hele mooie ervaring vonden. Sommige vonden het vooral heel koud en sommigen vonden het heel gaaf, maar ze zeiden bijna allen dat ze dit graag nog een keertje zouden doen! Dit merkten we ook bij de koudwaterdippen die hierop volgden. Er kwamen namelijk gestaag meer mensen bij, wat natuurlijk heel gaaf is als je zoiets organiseert. Mensen konden er blijkbaar iets uithalen voor zichzelf.

We merken dat we inmiddels al best een constante groep van mensen hebben die er bijna altijd zijn. De mensen laten ook merken dat we dit best vaker mogen doen. Gem en ik proberen dit nu één keer per maand aan te bieden in de wintertijd. We hopen dat we een steeds grotere groep mensen aan zullen spreken en tegen de personen die nog niet geweest zijn, zou ik graag willen zeggen: ‘’Let the cold be with you en graag tot snel!’’ 😀  

Ik ben erg tevreden over het feit dat ik met de hulp/steun van WOPiT en haar medewerkers mezelf heb kunnen ontwikkelen tot de persoon die ik wil zijn. Het is een wereld van verschil hoe ik binnen kwam bij WOPiT en vervolgens weer weg ging.

Stichting WOPiT heeft als missie het bevorderen van (woon)mogelijkheden voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid en het bevorderen van hun participatie in de maatschappij. De woon- en zorgvisie van Stichting WOPiT is gericht op het zo zelfstandig mogelijk wonen en leven in kleinschalige woonclusters met een gemeenschappelijke ruimte binnen een “huiselijke” sfeer. De begeleiding is gericht op herstel- en participatie.

TriplePro logo
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram