Contact
Gesprek aanvragen
telefoon
085-0824430
Het verhaal achter Marenthe haar creativiteit

Marenthe woont nu bijna een jaar aan de Hop in Almelo. Het doet haar goed om binnen WOPiT te wonen. Ze noemt dat deze woonplek haar nu al verder gebracht heeft dan eerdere plekken. Dit komt met name omdat de coaches en members gelijkwaardig zijn. Marenthe noemt: “De coaches zijn echt mensen zoals wij. Grapjes mogen en kunnen gemaakt worden. Hierdoor kan ik meer mijzelf zijn”. Marenthe vindt daarnaast het contact met andere members erg prettig. Ze noemt: “Aan het begin vond ik het spannend om naar de gezamenlijke ruimte te gaan, maar nu ben ik er bijna elke dag te vinden. Ik werd door een andere member meegevraagd en voelde mij meteen op mijn plek. Je hoort er hier direct bij en daarom hoefde ik mij niet in de groep te mengen. Voor nu zit ik helemaal op mijn plek”.

Marenthe doet veel verschillende dingen, maar voor haar valt dit allemaal onder haar creativiteit. Ze schildert, tekent, haakt en tatoeëert. Het haken is nu haar grootste bezigheid. Marenthe noemt: “Dit is begonnen met het haken van een pannenlap en een kerstbal en nu kan ik eigenlijk alles maken”. Ze kan geen patronen lezen, maar maakt met eigen inzicht voorwerpen na die ze ziet bij anderen of tegenkomt op internet. Ze haakt veel voor mensen in haar omgeving. Marenthe: “Iedereen vindt het leuk om dingen te krijgen en ik vindt het leuk om dingen weg te geven. Vrijwel alles wat ik haak, geef ik aan anderen”. Hier haalt Marenthe voldoening uit. Ze is bijvoorbeeld eens door een vriendin gevraagd om babypakjes te maken. In de winkel waren er weinig leuke kleren te vinden in deze maat en dus is Marenthe aan de slag gegaan. Ze vindt het leuke aan zelf haken, dat je nergens hetzelfde vindt. Voor coach Marcel heeft ze een leeuw gemaakt. Hij wordt binnenkort vader en het thema voor de baby is Afrika. Als bedankje krijgt Marenthe wel eens wat bolletjes wol, waardoor ze weer aan de slag kan gaan met nieuwe projecten.

Naast het haken kan Marenthe haar creativiteit ook kwijt in het tekenen. Ze vertelt dat ze ooit bij een tattooshop aangenomen is om de ontwerpen uit te tekenen. Er is toen ook gevraagd of ze eens een tattoo wilde proberen te zetten. Dit zag Marenthe eerst niet voor zich, ze was tenslotte aangenomen voor het ontwerpen, maar is dit toch gaan proberen. Ze heeft de eerste tattoo op zichzelf gezet; dit is ook de regel in de tattoowereld noemt Marenthe. Haar collega’s waren positief verrast en konden niet geloven dat dit de eerste tattoo was die Marenthe zette, gezien het meteen al zo goed uitpakte. Ze is daarna aan de slag gegaan als leerling tatoeëerder. Hier is ze sinds de Coronaperiode als vaste baan mee gestopt. Ze vindt het nu wel leuk om af en toe eens een tattoo te zetten bij iemand in haar omgeving. Als mensen Marenthe vragen naar haar werk, laat ze de tattoos op haar been zien. “Mijn been is mijn portfolio”, noemt Marenthe. Bij zowel het haken als het tatoeëren vindt Marenthe het leuk om iets te creëren of te krijgen dat niemand anders heeft. Zo heeft ze ook met haar nichtjes van 6 en 10 afgesproken dat zij een eigen tattoo mogen zetten bij Marenthe.

Marenthe vindt het prettig om in alle rust op haar appartement bezig te gaan met haar creativiteit. Ze kan dan met een muziekje op, helemaal op gaan in haar eigen wereld. In haar appartement is haar creativiteit ook goed terug te zien. Ze houdt van het hebben van veel plantjes en hiervoor kan ze weer haakwerkjes maken voor om de potten heen. Daarnaast vindt ze het leuk om in de gezamenlijke ruimte creatieve activiteiten te ondernemen. Dit wordt meestal op de woensdagen georganiseerd. Marenthe noemt dat ze hier geregeld ook een extra handje kan helpen. Zo vroeg één van coaches of Marenthe haar uitleg kon geven over het maken van 3D kaartjes. Marenthe noemt dat ze het leuk vindt dat ze hiervoor gevraagd wordt. Marenthe: “Hierin komt ook mooi naar voren dat het niet gek is dat een member een coach kan helpen. Andersom krijgt Marenthe ook weer tips over andere creatieve activiteiten.

Ik ben erg tevreden over het feit dat ik met de hulp/steun van WOPiT en haar medewerkers mezelf heb kunnen ontwikkelen tot de persoon die ik wil zijn. Het is een wereld van verschil hoe ik binnen kwam bij WOPiT en vervolgens weer weg ging.

Stichting WOPiT heeft als missie het bevorderen van (woon)mogelijkheden voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid en het bevorderen van hun participatie in de maatschappij. De woon- en zorgvisie van Stichting WOPiT is gericht op het zo zelfstandig mogelijk wonen en leven in kleinschalige woonclusters met een gemeenschappelijke ruimte binnen een “huiselijke” sfeer. De begeleiding is gericht op herstel- en participatie.

TriplePro logo
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram